[google-translator]

Doživite srce zelene Hrvatske – BILOGORA-PODRAVINA-MOSLAVINA-PRIGORJE

Posted on 21/05/2020 by Vinia in Novosti

Polupansion za dvije osobe ( sobe 3*) u Agroturizmu Vinia (večera, noćenje, doručak),

Dva polupansiona za dvije osobe ( sobe 3*) u Agroturizmu Vinia (večera, noćenje, doručak),

Tri polupansiona za dvije osobe ( sobe 3*) u Agroturizmu Vinia (večera, noćenje, doručak)

Agroturizam Vinia

Vanjski izgled restoran 2 .php

 IMG_2507

Na prekrasnim brežuljcima, nedaleko grada Bjelovara, smješten je Agroturizam Vinia obitelji Šapić. Naše gospodarstvo sastoji se od 8 hektara vinograda, vinskog podruma, restorana, 7 dvokrevetnih soba sa 3*, dječje igraonice, mini kamp i staje sa 15 konja. Vinotočje “Vinia” je obiteljska vinarija u kojoj se proizvodi i čuva vino dobiveno od grožđa iz obiteljskih vinograda. Vinogradi se nalaze na pitomim južnim obroncima Bilogore, na četiri lokacije, ukupne površine 8,5 hektara i 34.000 trsova.Najviše je posađeno Rajnskog rizlinga i Graševine, nešto manje je Pinota crnog i Pinota sivog, te Traminca i Muškata žutog.

Na našem gospodarstvu vam možemo ponuditi jahanje.

Na lokalnim OPG-ovima možete degustirati i kupiti domaće proizvode.

Pozivamo bicikliste, jahače, motoriste, planinare, šetače kao i sve ostale da upoznaju našu predivnu Bilogoru.

Slika jahanja

Slika trekkingSlike biciklizma

Jahanje – Konjički klub Vinia nudi usluge novim jahačima da usvoje osnovne tehnike jahanja, usavrše jahanje a one iskusnije upoznaju prelijepe terene Bilogore, terensko jahanje kroz slikoviti krajolik uz lokalne rječice, prekrasne prirodne šume, ribnjake, voćnjake, vinograde.

Biciklizam – mnogobrojne označene biciklističke staze, rute po Bilogori,

Moto cros – predivne staze po šumama i livadama,

Planinarenje – trekking i hiking

Prilikom boravka u Agroturizmu Vinia predlažemo Vam da posjetite okolne gradove i povijesno kulturne znamenitosti, kao i eno gastro ponudu.

AGROTURIZAM VINIA

SRCE ZELENE HRVATSKE

 BILOGORA – PODRAVINA – MOSLAVINA – PRIGORJE

 4 PREKRASNE NEOTKRIVENE DESTINACIJE KONTINENTALNE HRVATSKE

Ruta 1.  Bjelovar – Maglenča – Jabučeta

 • Bjelovar (stara povijesna jezgra, katedrala, muzej, tržnica) – udaljenost 5 km

Bjelovar je jedan od mlađih gradova u Hrvatskoj, nastao 1756. godine, odlukom carice Marije Terezije. Planski je građen kao poligon i upravno sjedište Križevačke i Đurđevačke graničarske pješačke pukovnije. Ima pravilnu kvadratnu strukturu ulica u središtu grada. Gradski muzej u Bjelovaru – nalazi se u središtu grada na Trgu Eugena Kvaternika. Osnovan je 1949. godine. Smješten je u jednokatnici staroga gradskog poglavarstva sagrađenoj 1832. godine. Katedrala sv. Terezije Avilske u Bjelovaru stolna je barokna crkva Bjelovarsko-križevačke biskupije. Postala je katedralom 2009. godine, do tada je bila župna crkva. Crkva je sagrađena 1770. godine, nazvana  je po sv. Tereziji Avilskoj, španjolskoj svetici i crkvenoj naučiteljici, svetici zaštitnici austrijske carice Marije Terezije, koja je osnovala Bjelovar 1756. godine. Park na Trgu Eugena Kvaternika dobio je nagradu za najljepši park na prostoru kontinentalne Hrvatske. U središtu trga postoje dvije lipe još iz 1756. godine. Oko zdenca postavljeni su kipovi sv. Jelene Križarice, sv. Ivanu Nepomuku, sv. Tereziji Avilskoj i sv. Jurju iz 1778. godine.

 • Maglenča – Romska kuća-muzej (povijest Roma, degustacija romske pogače i rakije) – udaljenost 7 km, Maglenča 31, 43226, Maglenča. Ulaznica se plaća.

Romska etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od 8 skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj, nalazi se u selu Maglenča i jedinstveni je turističko-kulturni objekt koji istovremeno nudi atraktivnu i autentičnu ugostiteljsko-turističku uslugu s izvornim romskim jelima i pićima, ali omogućava i upoznavanje romske povijesti, tradicije, običaja i umjetnosti, kao i mnogih proizvoda po kojima su Romi nekada bili poznati kao što je npr. lavanda kao tradicijska romska poljoprivredna kultura. U prvoj romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara, kao i mala knjižnica s literaturom na romskom jeziku te suvenirnica sa suvenirima koje izrađuju sami Romi. U gradnji romske etno-kuće obitelj Đurđević je pomno pazila na svaki detalj. Na ulazu u romsko imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima, a sam ulaz u kuću je okrenut prema istoku. Ispred se nalazi stablo jabuke koje je simbol plodnosti.

 

 • Jabučeta – Vinarija Coner (vinarija, restoran) – udaljenost 13 km, Jabučeta 12 , 43203 Kapela

Vinarija Coner je proizvođač vina na površini od 5,5 ha i 29000 trsova. Bijela vina: Graševina, Iskra, bijeli cuve (križanac 6 sorti vina Traminac, Sauvignon, Muškat, Manzoni, Chardonnay, Graševina), Incroccio Manzoni (križanjem pinota bijelog  i rajnskog rizlinga). crna vina: Zweigelt (križanac Frankovke i Lovrijenca), Klara, crveni cuve (križanac 3 sorte vina Zweigelt, Pinot crni i Lovrijenac), Klara Rose (križanac 3 sorte vina Zweigelt, Pinot crni i Lovrijenac). U restoranu ćete kušati tradicionalna jela bilogorskog kraja pripremljena na ekskluzivan i suvremen način, od namirnica proizvedenih na našem imanju na Bilogori ili seoskim gospodarstvima u okolici. Sve što možemo, uključujući ručno proizvedenu tjesteninu, poslužujemo domaće. Uz jela s karte, u ponudi su specijaliteti s ražnja i iz krušne peći. Degustacija vina se plaća.

 • Planinarski dom Kamenitovac (restoran, planinarske staze) – udaljenost 7 km, Maglenča 117, 43226, Maglenča

Planinarski dom Kamenitovac nalazi se na hrptu pitomog brežuljka Kamenitovca povrh sela Maglenče, na rubu šume Mačjak. Od doma se pruža prekrasan vidik na bjelovarsku dolinu, Kalnik i Prigorje, a postoje 4 vrste staza, ovisno o težini i udaljenosti.

Ruta 2. Đurđevac – Virovitica – Špišić Bukovica – Grabrovnica – Križnica

 • Đurđevac (utvrda, restoran, muzej, Hrvatska sahara, deve) – udaljenost 25 km, 48350 Đurđevac

– muzej Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad (14.st.)- Utvrda Stari grad je jedinstveni srednjovjekovni fortifikacijski objekt te je kao takav najznačajniji dio kulturne baštine Đurđevca. To je jedna od najstarijih i najpoznatijih sačuvanih nizinska utvrda na prostoru između Save i Drave, a poznata je po Legendi o picokima. Branitelji su prema legendi ispalili posljednjeg pijetla-picoka iz topa i otjerali Turke 1552. Ovaj monumentalni spomenik 1. kategorije podsjeća Picoke i sve brojnije posjetitelje na burnu prošlost ovog kraja. U njemu su smještene 4 galerije, U potkrovlju utvrde je reprezentativni stalni postav sa 160 djela – slika i skulptura hrvatskih umjetnika s kraja 19. i iz 20 st., koji je dio bogate Donacije Ivana Lackovića Croate (1932.- 2004.), istaknutog umjetnika naive i kolekcionara.. Posjet devama (Tomica, Dino i Đurđica) koje su se već dobro udomaćile u Đurđevcu i u svojoj nastambi, te željno očekuju posjetitelje da im prave društvo. Ulaznica se plaća za muzej i posjet devama

Đurđevečki Pijesci još se nazivaju Podravski pijesci, Hrvatska Sahara, Krvavi peski, Đurđevečki peski) su ostatci jedine hrvatske pustinje i geografsko-botanički rezervat. Ta pustinja se nalazi na istočnom dijelu Grada Đurđevca. U narodu je poznata pod nazivom “Krvavi peski” i “Hrvatska Sahara”. To je zaštićeno  botaničko područje, osebujnog staništa s velikim brojem endemičkih vrsta, jedinstvene flore i faune, te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostatcima “hrvatske Sahare”. Površinom zauzima oko 20 hektara i dio toga je 1963. godine proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom kao lako prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i prilagoditi samo određene biljne vrste; među ostalima i preko 300 vrsta leptira. Uz endemske vrste su vidljivi i ostatci pješčanih dina. Na ostatcima pustinje se nalazi đurđevačka gradska četvrt koja je po toj pustinji dobila ime Peski.

 • Virovitica(stara povijesna jezgra, dvorac) – udaljenost 60 km, 33000 Virovitica

Virovitica Nakon provale Mongola, oko grada su iskopane zemljane grabe u koje se napuštala voda iz potoka Verevče. Središte naselja je činio kaštel s vojnom posadom. U središtu grada se nalazila župna crkva sv. Kuzme i Damjana, a unutar gradskih bedema bila su dva redovnička samostana. Franjevce je u Viroviticu dovela kraljica Marija između 1250. i 1270. godine. Virovitička županija (comitatus de Wereuche) izričito se spominje 1275. godine u ispravi kraljice Elizabete. Područje virovitičke županije u srednjem vijeku često se mijenjao i zato je teško odrediti njegove razvojne faze. U zatvorenim srednjovjekovnim vlastelinstvima, stanovništvo se slabo obnavljalo novim doseljenicima, pa su tu negativnu pojavu ugarsko-hrvatski vladari pokušavali izmijeniti izdavanjem pisanih povelja na temelju kojih su pojedina veća selišta dobivala status povlaštenih trgovišta s odgovarajućim slobodama. Takvu povelju dobila je 1234. godine i Virovitica. Izdao ju je slavonski herceg Koloman, sin kralja Andrije II. i brat Bele IV. Taj dokument je dao Virovitici punopravni status srednjovjekovnoga grada i to u vremenu kada slična prava nisu posjedovala mnoga naša mjesta u Slavoniji, pa ni sam Zagreb. Tako Virovitica u prvoj polovici 13. stoljeća je ne samo “magna villa – veliko mjesto”, već je imala izuzetan položaj i značenje na širem prostoru Slavonije. Da je to doista tako, pokazuje i činjenica što su kraljevi iz kuće Arpadovića tijekom 13. stoljeća često prebivali u Virovitici i u njoj imali svoj sezonski dvorac. Više od 120 godina u Virovitici su živjeli pretežno Turci i pomuslimanjeni poturice. Starije gradske objekte su preuredili za svoje potrebe, a ostale su jednostavno srušili. Tako je do kraja 16. stoljeća Virovitica dobila tipičan izgled turske kasabe.Dolaskom na vlast Marije Terezije, virovitičko vlastelinstvo dolazi u posjed feudalca Marka Pejačevića, a preko njegovih potomaka, naslijedio ga je grof Josip Pejačević.

Virovitica – Dvorac Pejačević – Nalazi se u središtu grada, okružen parkom, na mjestu srednjovjekovne utvrde, koja je početkom XIX. stoljeća ustupila mjesto dvorcu, sjedištu vlastelinskog posjeda. Danas je opasan suhim opkopom, koji je na sjevernoj strani premošćen zidanim mostom (najstariji most u gradu), Okružen parkom, dvorac Pejačević i danas je glavno kompozicijsko obilježje Virovitice. Spomenik je kulture 1. kategorije.

 • Špišić Bukovica – Hotel Mozart – udaljenost 58 km, Kinkovo bb, 33404 Špišić Bukovica

Hotel Mozart je jedini hotel sa četiri zvjezdice u gradu i županiji. Kuhinja Hotela Mozart dragulj je turističke ponude, bilo da želite proslaviti neki svečani događaj ili uživati u odmoru. Gurmani u potrazi za okusima vrhunske kuhinje ovdje će zasigurno pronaći nešto za sebe, jer pored tradicionalnih specijaliteta slavonskoga kraja, Hotel Mozart nudi i vrhunske riblje specijalitete, kao i jela od divljači. U svojoj ponudi Mozart ima i raznoliku ponudu slastica i kolača, koji će upotpuniti gastro doživljaj u srcu prirode. Prvorazredni restoran i vinski podrum te nekoliko terasa sa pogledom u prirodu. Udaljen je samo nekoliko kilometara od Virovitice i smješten na obroncima Bilogore, okružen šumom.

 • Rodna kuća Petar Preradović u Grabrovnici – udaljenost 40 km, Grabrovnica 96, 33405 Grabrovnica

Novo uređena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici koja se uredila kao suvremeni interpretacijski centar. U svakoj prostoriji ćete upoznati jedan dio života Preradovića. Cijela Kuća prožeta je multimedijskim te interaktivnim sadržajima poput multimedijalnog izložka “Virtualna Stvarnost“ i holograma gdje možete otkriti novu dimenziju susreta s Preradovićem, a interaktivnim sadržajem nudimo dovršavanje pjesama, zajedničko slaganje stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama te pregledavanje audio-vizualnih zapisa o Grabrovnici i pjesniku, preslušavanje skladbi nastalih na temelju Preradovićevih pjesama te još sadržaja koji će sve posjetitelje oduševiti, gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od 20-ak minuta. Ulaznica se plaća.

 • Križnica – udaljenost 47 km, Križnica bb, 33405 Križnica

Križnica je danas turističko mjesto, a rijeka Drava i neke okolne površine su zaštićeno područje prirode. Križnica je u stvari kultivirani krajolik s naseljem. Ovdje Drava čini meandre na malom prostoru, u velikim zavojima kakvih nema od Austrije do ušća u Dunav. Izolirani je prostor, a Drava se prelazi skelom i nema kopnene veze osim visećeg pješačkog mosta, koji je izgrađen 1967./68. godine u dužini od 250 metara. Stari tok rijeke Drave i vode stajaćice su staništa za mnoge vrste riba. Križnica je bogata i ugroženim i zaštićenim vrstama ptica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centar za posjetitelje Križnica nudi i omogućuje posjetiteljima da pobliže upoznaju zaštićene vrste i bioraznolikost područja Križnice, ali i na inovativan i interaktivan način da sudjeluju u kreiranju vlastitog doživljaja izborom sadržaja koji žele projicirati pomoću multimedijske opreme. Opremljena je podiznom platformom i tako omogućuje pristup do vidikovca na kojem se pruža pogled na prirodu i rijeku Dravu.

Ulaznica se plaća.

 

 

 

 

 

Ruta 3. Koprivnica – Varaždin

 • Koprivnica(stara povijesna jezgra, bazeni, restoran Podravska klet) – udaljenost 39 km, 48000 Koprivnica

Koprivnica je dobila ime po rječici Koprivnici koja se spominje u listinama hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. Arpadovića iz 1207., 1209. i 1217. godine. Naselje se prvi puta spominje 1272. godine u darovnici desetogodišnjega kraljevića Ladislava IV. Kumanca kaštelanu i vitezu koprivničke utvrde Bakaleru. Godine 1292. u Koprivnicu dolaze franjevci na poziv bana Henrika Gisingovca i podižu samostan i župnu crkvu Blažene Djevice Marije. Grad je u to vrijeme vjerojatno zaštićen opkopima te slabim drvenim palisadama kao najvjerojatnije i sam plemićki kastrum. Sredinom 16. stoljeća kad turska opasnost postaje iznimna. Tada se postojeće, većinom drvene fortifikacije ruše te se planski gradi moderna renesansna utvr-da koja je trebala spriječiti pad pod tursku vlast, ali i zaštititi prostor oko i iza sebe tj., Varaždin i u konačnici Graz i Beč. Koprivnica, nekoć velebna utvrda Wasserburg, svela se danas na bastion, ruinirane bedeme uz njega, opkop te dva revelina, ali i tzv. oružanu – nekadašnja južna turska vrata.Koprivnička bastionska renesansna protuturska utvrda bila je u vrijeme svoje gradnje jedna od najvećih i najvažnijih fortifikacija između Jadrana i sjeverne Ugarske.

Gradski bazeni CerineMiroslava Krleže 81, 48000, Koprivnica. Ulaznica se plaća.

Plivački bazen, rekreacijski bazen, dječji bazen, jacuzzi, divlju rijeku, gejzir, hidro masaže, Spa centar, Caffe bar i restoran brze prehrane.

Restoran Podravska klet – Prvomajska 46a, 48000 Starigrad

Podravska klet otvorena je 1976. godine u prekrasnom prirodnom ambijentu Bilogore nadomak Koprivnice, okružena podravskim goricama. Svojim rustikalnim izgledom dominira u krajoliku u koji se savršeno uklapa.
Zadržan je starinski izgled interijera kojeg je osmisl io naš poznati koprivnički akademski slikar, Zlatko Kauzlarić-Atač. Tu se može vidjeti stara drvena preša, masivno ručno rađeni stolovi, glineni vrčevi, starinske slike na zidu, gotovo muzejski eksponati, koji odaju ozračje starinske kleti, gdje su se nekada skupljali težaci, kako bi objedovali i odmarali se od napornoga posla i kopanja vinograda.

 • Varaždin (stara povijesna jezgra, Varaždinsko groblje parkovna arhitektura i spomenik prirode) – udaljenost 88 km, 42000 Varaždin

Varaždin – U povijesnim izvorima najstarije podatke o Varaždinu, o imenu grada  koji se ovdje spominje pod nazivom  Guarestin, o njegovim stanovnicima i Guaresdienses, imenima varaždinskih župana Beleé i Motmira, nalazimo u ispravi kralja Bele III. izdanoj 1181. godine kojom presuđuje u sukobu oko posjeda Varaždinske Toplice između Zagrebačkog kaptola i varaždinskog župana Beleéa. Poveljom slobodnog i kraljevskog grada koju Varaždin dobiva 1209. godine od kralja Andrije II. Građani Varaždina dobili su pravo na izbor gradskog suca, kojega biraju između sebe, a koji upravlja gradom te im sudi, a nazivaju ga „ richterom“. Mogu se slobodno seliti i oporučno ostavljati svoju imovinu, a oslobođeni su i plaćanja tridesetine, osim ako svoju robu idu prodavati u Njemačku. Poveljom su određene i dužnosti građana koji su sami skupljali po 12 denara od svake kuće, a kod izbora župana na Dan sv. Martina, morali su dati 20 kablova vina, 100 hljebova kruha i jednog vola.  Na području grada nastaju dva teritorija: područje slobodnog i kraljevskog grada Varaždina i područje tvrđe koje će se tek 1861. godine ujediniti u teritorij grada Varaždina. Varaždinska tvrđava bila je sjedište varaždinskih župana, iako novija istraživanja iznose tezu i o mogućem mjestu županovog stanovanja na mjestu današnje gradske Vijećnice.

Tijekom 16. stoljeća Varaždin postaje jedna od glavnih utvrda Slavonske granice koja je predstavljala dio obrambenog pojasa od Sedmogradske do Jadranskog mora. Svoj najznačajniji politički razvoj Varaždin će doživjeti osnivanjem Kraljevskog namjesničkog vijeća čiji rad kraljica Marija Terezija stavlja u Varaždin te na taj način grad postaje glavno sjedište Banske Hrvatske u razdoblju od 1767. do 1776. g.

Varaždinsko groblje ustanovljeno je 1773., a od 1905. Herman Haller započeo je s njegovim uređenjem posadivši oko 7.000 čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Šišanjem tuja u geometrijski pravilna tijela groblje je poprimilo obilježja francuskog parka. Jedan od najvrjednijih spomenika na varaždinskom groblju je ‘Anđeo smrti’, djelo kipara Roberta Frangeša Mihano vića, koji simbolički prikazuje opraštanje živih od mrtvih. Varaždinsko groblje nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruta 4. Veliki Grđevac – Daruvar – Garešnica

 • Veliki GrđevacCentar Mato Lovrak (izletište gdje je sniman film Vlak u snijegu) – udaljenost 31 km, Kralja Tomislava 10, 43270 Veliki Grđevac

Centar Mato Lovrak – kompozicijski muzejski vlak, mlin i Mlinareva kuća, a koji su predstavljali simbole najpoznatijih romana Mate Lovraka „Vlak u snijegu“ i „Družba Pere Kvržice“. U sklopu Centra položen je pružni kolosijek na kojemu su postavljeni lokomotiva parnjača s tri vagona, a koju su otkopavala djeca u romanu “Vlak u snijegu” .

U centru se nalazi rekonstruiran mlin, identični i na istom mjestu koji je obnavljala družba Pere Kvržice, bunar u kojem se onesvijestio Medo, tradicionalna Mlinareva kuća, dječje igralište i ostali manji etnografski sadržaji. Prostor je izuzetno atraktivan, jer se nalazi na šumskom području uz potok Grđevicu, kao pritoku rijeke Česme. U neposrednoj blizini, kroz šumu koja s jedne strane okružuje Centar, nalazi se poučna Staza prijatelja prirode u dužini 2 km. Na stazi se nalazi nekoliko postaja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s florom i faunom ovoga kraja. Biljni svijet je izuzetno bogat raznovrsnim šumskim vrstama, a uz veliki broj šumskih životinja, koje je moguće vidjeti i danju, posebna atrakcija je vidra, koja kao simbol obilježava općinski grb, te manja kolonija dabrova, koja obitava nedaleko mlina Družbe Pere Kvržice.

 • Daruvar – (stara povijesna jezgra, geotermalna vrela, termalni vodeni park, vinarija, pivovara, dvorac) – udaljenost 58 km, 43500 Daruvar. Ulaznica se plaća za dvorac, termalni vodeni park, degustaciju vina u vinariji i pivovari.

Grad Daruvar je naselje s dugom urbanom povijesti, uskoro će navršiti dvije tisuće godina svojeg postojanja kao moderne cjeline, a njegova urbana jezgra mijenjala se u skladu s procesima koje su nosila različita povijesna razdoblja. Najstarije poznato naselje, smješteno pored ljekovitih geotermalnih izvora na prostoru daruvarske kotline datira od 4. stoljeća prije Krista, iako arheološki nalazi kazuju da su ovi krajevi bili nastanjeni već u kamenom dobu. Za važnost koju ima kroz povijest, a i danas, neosporivu zaslugu imaju geotermalna vrela, čija je ljekovitost poznata od početka postojanja i života na ovim prostorima. Od vremena Rimljana, kada je ovdje obitavalo panonsko–keltsko pleme, koje su grčki i rimski pisci nazivali Iasi, u značenju ” Topličani” ili ” Iscjelitelji”, a sve prema velikom broju geotermalnih vrela s iscjeliteljskim svojstvima. Rimljani osnivaju svoje naselje pod imenom Aquae Balissae u značenju ”Vrlo jaka vrela”, tj. današnji Daruvar.

Julijev park je jedan od najstarijih lječilišnih perivoja u kontinentalnoj Hrvatskoj. U sklopu parka nalaze se zdanja iz 18. i 19. stoljeća, brojne kupke i vile koje upotpunjuju sadržaj lječilišnog perivoja.

U parku se nalazi fontana s brončanom skulpturom kojoj je ime Augustinčićeva “Kupačica” iz 1927. godine

Antunova kupelj (Antoni-Bad) Ispred Antunove kupelji nalazi se kaptiran izvor tople vode nazvan Antunovo vrelo iz kojeg možete probati ispijanje kave ili čaja s termalnom vodom

Ivanova kupelj (Johannesbad, Ivanov dom) – Podignuta je na temeljima rimskih termi, na mjestu gdje je voda u snažnom mlazu izvirala na površinu i stvarala jezero. Izgrađena je između 1810. i 1818. godine. Ispred Ivanove kupelji, na mjestu izvorišta tople vode, izgrađen je okrugli natkriveni bazen (Ivanovo vrelo) ograđen metalnom ogradom.

Švicarska kuća (Švicarska vila, Vila Marija) – Katnica hotelskoga tipa podignuta vjerojatno 1849., svakako prije 1861. godine. Prvobitno je bila ljetnikovac hotelskoga tipa izgrađen u švicarskom stilu s drvenim trijemom, namijenjen smještaju gostiju.

Vila Arcadia (Nova zgrada, Arcadia, ljetnikovac Arcadia, Livijin dom, Liviaheim) – Katnica koja se izvorno koristila kao hotel sa sobama za iznajmljivanje. Izgrađena je prije 1860. (nepoznata je točna godina gradnje)

Marijina kupelj – Prizemna manja zgrada sa zidanom konstrukcijom i drevnim krovištem. Izgrađena je do 1861. godine. Interijer se sastoji od dvije manje prostorije, od kojih je u jednoj postrojenje za crpljenje termalne vode. Uz Marijinu kupelj postoje i vanjski izvori – dva Marijina vrela s toplom vodom i jedan hladan izvor, u kojima se nekad kupalo.

Centralna blatna kupelj – Izvor blata na mjestu turskog kupališta (Ilidža), a u Antunovo doba bio je to bazen ograđen drvenom ogradom. Centralno je smješten bazen s toplom vodom, a obodno su prostorije za terapiju.

Za razvoj grada i ljekovitih kupki bio je dolazak grofa Antuna Jankovića 1745. na ove prostore, mijenja hrvatsko ime naselja Podborje, u mađarsko Daruvar, u značenju Ždralov grad ili točnije Ždralov dvorac, prema prelijepom baroknom dvorcu koji je započeo graditi 1771. god. Jankovići su obilježili svoje djelovanje, zasigurno je gradnja blatnih kupki na ljekovitim geotermalnim izvorima. Kaptirano je nekoliko izvora i 1772. godine izgrađena prva, Antunova kupka. Time je Daruvar postao poznato termalno lječilište sve do danas. Prirodni faktori vrela bili su presudni za taj kontinuitet lječilišta, a to je temperatura vode koja je 35 – 46°C te bogatstvo mineralnog blata. Djelovanje termalne vode je fizikalno, biološko i kemijsko. 1840. god. započela je sa radom Daruvarska pivovara

Dvorac grofa Antuna Jankovića iz 18. stoljeća koji se nalazi u samom središtu grada zaštićeni je spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije i jedna od najvrjednijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dvorac je sagrađen u obliku slova U. Tri krila dvorca obrubljuju dvorište okrenuto prema sjeveru, gdje su se nekada nalazili staklenici i rasadnik u perivoju. U prizemlju i na katu nalazi se šezdeset prostorija. Centralno mjesto u središnjem krilu zauzima najveća prostorija dvorca – salon. Uz ovu plesnu i koncertnu dvoranu, na katu su bile knjižnica, blagovaonica, budoar, spavaće sobe, salon za muškarce i sobe za goste. U prizemlju dvorca danas se nalazi uređen Vinski salon i izložba pisanih dokumenata o Jankovićima na mađarskom i hrvatskom jeziku autorice mađarske povjesničarke Terézije Jánosné Horváth Balogh. Na katu su uređene: Soba grofova Jankovića, Soba židovske kulture i tradicije, Stalni izložbeni postav ”Domovinski rat u Daruvaru” i Spomen soba “Daruvar u II. svjetskom ratu”

Kušanje vrhunskog vina i sira u podrumu dvorca Janković – Balada o vinu, siru i Daruvaru, Ovdje se stapaju, duboko crvene, rustikalno smeđe, zlatno žute i sve boje i nijanse koje sirevi i vina daruvarskog kraja mogu ponuditi

Termalni vodeni park Aquae Balissae – Prostire se na 10 000 m2 od kojih je 2 000 m2 vodenih površina. Sadrži dva bazena, mirnu rijeku dužine preko 200 m, dva  tobogana, “oazu mira” s finskom i turskom saunom, whirlpool, prostor za masaže i relaksaciju, restoran s vrhunskom i raznolikom ponudom hrane i pizza, bazenski bar. Bazen obiluje mnoštvom vodenih efekata poput leđnih masaža, gejzira, bujice te vodenih tuševa.

Ulaznica se plaća.

 

 

 

 • Garešnica – (ribnjaci, restoran Kod bake) – udaljenost 56 km, 43280 Garešnica

Garešnica smješten je na istočnim obroncima Moslavačke gore, u neposrednoj blizini rijeke Ilove. Najveća prostorna kvaliteta je raznoliko pejsažno okruženje – vodene površine, brežuljci i nizine, livade, guste šume, plodna polja i vinogradi – po kojemu je garešnički kraj poseban i prepoznatljiv. Bitnu značajku krajolika čini relativno velik broj ribnjaka. Najveći ribnjaci nalaze se u Hrastovcu i Kaniškoj Ivi. Svako športsko ribolovno društvo ima izgrađen vlastiti sportski ribnjak, od kojih je površinom najveći ribnjak Skresovi (10 hektara), kojim gospodari Športsko ribolovno društvo Ilova iz Garešnice. Ribnjaci športskih društava nisu namijenjeni uzgoju ribe već isključivo ribolovu, a u njima obitava više od deset ribljih vrsta, od kojih su tri (klen, linjak i zlatni karas) autohtone vrste ovog  područja koje su u nestajanju, a povratak na njihov uzgoj prilično je riskantan zbog niskog vodostaja tekućica ovog kraja – Garešnice, Ilove, Toplice i njihovih pritoka – u ljetnom razdoblju. Lovišta na području grada Garešnice ubrajaju se među najkvalitetnija u Hrvatskoj.

Kod bake – Sve je počelo Kod bake – u ugostiteljskom objektu s 50 godina tradicije. Bistro se nalazi u Garešnici na adresi Kapelica 36 gdje ćete uživati u tradicionalnoj domaćoj hrani koju pripremaju vrsni kuhari iz domaćih namirnica lokalnih proizvođača. Etno kulinarska akademija djeluje od 2012. godine, a osnivači su Danijela Crnjak Andri, Zdravko Andri (koji su i vlasnici bistroa Kod Bake) i suradnici iz Hrvatske i inozemstva.

 • Podgarić – (ruševine Garić grada) – udaljenost 46 km, 43233 Podgarić

Garić Grad je uz Medvedgrad jedan od najstarijih srednjovjekovnih hrvatskih utvrđenih gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Godine 1256. dao ga sagraditi ban Stjepan Šubić godine 1256. 1295. na Garić goru dolaze pavlini koj su osnovali samostan Belu crkvu. Godine 1544. Osmanlije su osvojili i razorili Garić te samostan sa crkvom sv. Marije.

Nalazi se usred Moslavačke gore blizu Podgarića. 1544. je napušten nakon što je stradao za provale Osmanlija. Od tada do danas od Garić grada sačuvane su ruševine i omiljeno je izletište.

 

Ruta 5. Križevci – Kalnik – Restoran Kalnička klijet

 • Križevci ( stara povijesna jezgra, sakralni objekti, restoran-pivnica ) – udaljenost 35 km, 48260 Križevci

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske u Prigorju. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. Odlikuje se velikim brojem sakralnih objekata od kojih se ističu neogotička grkokatolička katedrala Presvetog Trojstva, konkatedrala sv. Križa s vrijednim oltarom Francesca Robbe i kapela Majke Božje Koruške, koja pripada među najranije barokne građevine s trolisnim svetištem u Hrvatskoj i prava je riznica vrhunskih umjetničkih dostignuća. Križevci su rodno mjesto sveca Marka Križevčanina i sjedište Grkokatoličke Crkve za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda. Jedina ženska povijesna postrojba na svijetu koja vuče korijene iz srpnja 1848. godine, kad je bana Josipa Jelačića na proputovanju kroz Križevce čuvala straža djevojaka, domorodnih Križevčanki koje su se postavile na ulazu u biskupski dvor.

 • Kalnik (planina) – udaljenost 53 km, 48269 Kalnik

Kalnik je planina smještena u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, najveći dio je u Varaždinskoj županiji, a manji u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na južnoj strani ispod vrha Vranilca nalazi se selo Kalnik, sa župnom crkvom Sv. Brcka. Sama vršna stijena nije pošumljena. Zapadno od nje su ruševine Grada Mali Kalnik.U pregibu na stijeni sjeverno od mjesta Kalnik smješten je Stari grad Veliki Kalnik na 500 metara n.v., izgrađen u 13. stoljeću. Zapadno od Starog grada Velikog Kalnika nalazi se planinarski dom Kalnik na 480 m n.v., s mogučnošću smještaja i prehrane. Do njega vodi asfaltirana cesta od mjesta Kalnik. Od planinarskog doma vodi puno planinarskih staza i puteva do raznih planinarskih destinacija. Godine 1996. izgrađena je i otvorena u lipnju Poučna staza na Kalniku.Na stijenama starog Starog grada Velikog Kalnika i stijenama sjeverno od planinarskog doma (7 zubi) uređeno je stotinu penjačkih smjerova, a s platoa kraj TV tornja i platoa zapadno od vrha Vranilca polijeću paraglajderi.Istočno od grada Velikog Kalnika proteže se u dužini oko 4,5 kilometara stjenoviti uglavnom pošumljeni greben zvan Kalnička greda,s vrhovima Vuklec (572 m), Podrevec (547 m) i Škrinja. Vuklec je stjenoviti vrh obrašten gustim raslinjem u zapadnom dijelu. Oko polovice Kalničke grede nalazi se stjenoviti vrh zvan Podrevec, do njega je uređen markirani pristup od staze za Škrinju. Najniži vrh Škrinja (oko 500 m) u najistočnijem dijelu Kalničke grede, predstavlja oko 80 metara dugački goli stjenoviti ispresjecani greben. od kuda se pružaju prekrasni vidici. Do nje je uređen pristup od seoskog mlina u selu Kalnik i od planinarskog doma na Kalniku. Istočno od Kalničke Grede je dugački prodor Vratno, koje čine ostaci nekadašnjeg sela, lovačka kuća Vratno (nekadašnja lugarnica) i Rinkov (stara tvornica vapna). Kroz Vratno ide stara rimska cesta, koja duboko na sjever zasjeca greben planine, od početnih 200 metara, pa sve do iznad 350 metara. Sadašnja cesta spaja Vratno s Apatovcem i Slanjem, pa je tu moguće do Ludbrega i Koprivnice. Kod lovačke kuće Vratno lijeva cesta omogućuje prilaz izvoru Glogovnice.Oko tri sata i tridest minuta hoda, istočno od Starog grada Velikog Kalnika izvire mineralna voda, kod sela Apatovec – Apatovečko vrelo, koja se danas puni pod nazivom Kapljice iz kalničkih izvora, a na sjeveru su Varaždinske Toplice, što sve govori da se ispod planine nalaze aktivne stijene.

 

Restoran i vinarija Kalnička klijet – udaljenost 52 km, Trg Stjepana Radića, 48269 Kalnik

 

Ruta 6. – Čazma – Šumećani

 • Čazma ( mali stari povijesni gradić sa sakralnim objektima, biološko kupalište) udaljenost 38 km, 43240 Čazma

Čazma – Grad Čazma nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji. Čazma se smjestila na obroncima Moslavačke gore koji, prema rijeci Česmi prelaze u plodne ravnice, u pitomom, ali kraju koji zbog svojih raznorodnih geografskih karakteristika, može zadovoljiti svačiji ukus. Zagrebački biskup Stjepan II. odlučio je 1226. godine Čazmu učiniti pomoćnim sjedištem Zagrebačke biskupije. Iz toga razloga intenzivno gradi lijep gradić u kojem je – po nekima – svoje sjedište imao hrvatsko-slavonski herceg Koloman (brat kralja Bele IV.). Biskup Stjepan u Čazmu dovodi i razne crkvene redove: opatice norbertinke (monijalke) koje 1228. otvaraju školu za žensku mladež, a 1229. dovodi dominikance koji osnivaju svoju školu i imaju samostan smješten južno od Crkve sv. Marije Magdalene koja postaje dominikanskom crkvom. Biskup dovodi i ivanovce (imaju u Čazmi Crkvu sv. Ivana Evanđeliste te hospital sv. Kuzme i Damjana). Čazmu je – kao biskupovo sjedište – branilo i nekoliko visinskih i nizinskih utvrda: Gumnik i Jelaj-grad (u Bosiljevu), Svibovec u Narti, utvrde na Moslavačkoj gori (Garić-grad, Jelen-grad, Košut-grad) te brojne manje utvrde u nizinama te na obroncima oko Čazme.Uz biskupove vazale, postojali su u Čazmi slobodni građani koji su imali svoju gradsku upravu – magistrat.

Spomenici i znamenitosti – Crkva sv. Marije Magdalene u Čazmi je romanička crkva nastala početkom 13. stoljeća. Najstariji je sakralni spomenik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te spomenik visoke vrijednosti. Grabovnica: Božićna bajka, turistička manifestacija. Galerija Matešin je umjetnička galerija u mjestu Bojana, osnovana 2002. godine na imanju akademskoga slikara Franje Matašina.

Crkva sv. Marije Magdalene – povijesne isprave iz 14. stoljeća navode nekolicinu crkava u Čazmi, od kojih je ostala samo crkva sv. Marije Magdalene. Crkva je bila građena u romanično-gotičkom stilu, a kasnije nadogradnje i obogaćivanje inventara su joj dale i barokne elemente. Jedina građevina koja je do suvremenog doba sačuvana, a potječe iz srednjovjekovnog – zlatnog – razdoblja Čazme (sjecišta putova iz Ugarske prema moru), velebna je Crkva sv. Marije Magdalene. Intenzivna istraživanja koja traju desetak godina, dokazala su da je ta Crkva građena u prvoj etapi kasnoromaničkim stilom do 1240.godine. Obnavljana je nakon 1241. (tatarskoga razaranja) u ranogotičkom stilu.

Biološko kupalište – biopark Čazma. Ulaznica se plaća.

Prvo hrvatsko biološko kupalište locirano u samom središtu Grada Čazme. Bazen površine 1500 m2 čisti se na prirodan način bez klora i kemikalija. Biološki bazena okružuje interpretacijska šetnjica tako da možete vidjeti koje biljke pomažu u filtriranju vode na prirodan način.

 • Šumećani (seoski turizam Kezele) – udaljenost 47 km, Vinogradska 6, 10313 Šumećani

Seoski tuezeleObitelj Kezele osnovala je seoski turizam na obiteljskoj tradiciji pripreme kotlovine i proizvodnje vina. Na imanju su za posjetitelje uređene drvene kućice stare oko 100 godina, u kojima se uživaju jela iz domaće kuhinje i vina iz vlastitog podruma. Doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama.

Na ovom imanju svaki putnik dobronamjernik će naći nešto za sebe. Ljubitelji vina posjetit će podrum i upoznati autohtonu moslavačku sortu škrlet, djeca će se zaljubiti u igralište i konje pasmine hrvatski posavac, a rekreativci će prošetati ili odbiciklirati kroz šumu do jezera

 

 • Kalendar

  July 2024
  M T W T F S S
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Partneri

 • Izletište i vinotočje „Vinia“ – Sobe i Kamp Bjelovar

  Izletište i vinotočje "Vinia"
  Puričani 40, 43 000 Bjelovar

  Mobitel: 091 4847 300
  e-mail: info@vinia.hr

  Radno vrijeme:
  Pon – pet: 17.00 – 22.00 ili po najavi
  Sub: 12.00 – 23.00
  Ned, praznici: 12.00 – 22.00